42 Online gebruikers
Vul een correcte gebruikersnaam en wachtwoord in.
Login Vergeten
Ana Brnabić wordt de eerste lesbische premier van Servië

Ana Brnabić wordt de eerste lesbische premier van Servië

'Hopelijk waait dit over en sta ik over een paar dagen niet meer bekend als de homoseksuele minister'

Een bijzonder moment in Servië. Een vrouw die door de Servisch-Orthodoxe Kerk als 'ziek' wordt beschouwd is afgelopen week door president Aleksandar Vucic voorgedragen als de nieuwe premier van Servië.

Het is voor het eerst dat Servië een lesbische premier krijgt. Bovendien is het de eerste keer dat een vrouw is verkozen tot die functie. Bijzonder voor Servië: in 2010 liep een Gay Pride in Belgrado nog compleet uit de hand. Meer dan 150 mensen raakten toen gewond. In 2013 stelde een leider van de Servisch-Orthodoxe Kerk homoseksualiteit nog gelijk aan pedofielen en incestplegers. 

Groot nieuws 
'Zelfs in een aantal westerse landen zou het groot, positief nieuws zijn wanneer een homoseksueel of lesbienne minister of premier zou worden', zei Gay Pride-organisator Goran Milentic tegen The Guardian. 'Stel je voor hoe belangrijk het dan is voor een land waar 65 procent van de bevolking homoseksualiteit als een ziekte beschouwt en 78 procent vindt dat homoseksualiteit alleen binnenshuis mag worden geuit.'

Minister
Toen Brnabic werd benoemt tot Minister van Overheidszaken in augustus zei ze 'Hopelijk waait dit over en sta ik over drie of vier dagen niet meer bekend als de homoseksuele minister.' De huidige president heeft ook aangegeven haar niet vanwege haar geaardheid gekozen te hebben. 'Ik heb haar gezegd dat ik geïnteresseerd ben in wat ze kan en dat ik weet hoe professioneel ze is en hoe hard ze werkt.' 

Homoseksualiteit in Servië
Homoseksualiteit is nog steeds een taboe in Servië. Sinds 2006 is het huwelijk tussen koppels van hetzelfde geslacht zelfs verboden. Een Gay Pride werd in 2011 nog verboden uit angst voor geweldsmisdrijven. 

  Whatsapp
17 juni 2017, 11:00
42 Online gebruikers
Vul een correcte gebruikersnaam en wachtwoord in.
Login Vergeten
Nog geen lid? Meld je gratis aan en ontmoet direct duizenden andere gebruikers.
Volg Gay.nl op
Facebook / Twitter

deze functie is alleen voor Members
Go Premium Ok