65 Online gebruikers
Vul een correcte gebruikersnaam en wachtwoord in.
Login Vergeten
'LHBT-films krijgen vaak geen plek in de bioscoop'

'LHBT-films krijgen vaak geen plek in de bioscoop'

Win 10x2 passe-partouts voor SCENECS International Debut Film Festival

Het SCENECS International Debut Film Festival in Hilversum geeft startende filmmakers van 26 mei tot en met 1 juni een podium, of beter gezegd het witte doek. Ze beoordelen films niet op hoe populair het onderwerp is en hoeveel geld ze in het laatje brengen, maar op de kwaliteit. De programmeurs hebben voor de elfde keer een boeiend programma samengesteld, waarin dit jaar LHBT-films extra in de spotlights staan. Wil jij deze films zien? We verloten 10x2 passe-partouts voor het festival.

Een romantisch avondje naar de bios met je lief. Zwijmelen bij die lekkere acteur en stiekem een traantje laten bij die feelgood movie met een happy end? Een Hollywood blockbuster valt snel in de smaak bij bioscopen. Die willen graag zoveel mogelijk tickets en popcorn verkopen.

Voor beginnend filmmakers is het witte doek vaak iets waarvan ze alleen kunnen dromen. Als het al lukt om het script te verfilmen, dan begint de lange weg van het verleiden van filmprogrammeurs. Richt de film zich op een kleine en specifieke doelgroep? Ligt het thema gevoelig? Helaas. De kans dat je je naam ooit op de aftiteling in een bioscoopzaal zult zien is erg klein.

Andere kijk op films
Er is hoop! Het SCENECS International Debut Film Festival in Hilversum kijkt heel anders naar films. De programmeurs en juryleden van SCENECS zijn niet de minsten in het vak. Hun namen doen misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar een van die mensen is bijvoorbeeld Jeroen Beker, de producent van Zwartboek. Deze experts moedigen startende filmmakers aan hun meesterwerk in te sturen, ongeacht het onderwerp. Dit jaar werden er 700 films beoordeeld op originaliteit, cinematografie, performance, actualiteit en kwaliteit. Alleen de beste bleven over. Dat zijn er 54 geworden met verschillende thema’s die je vanaf 26 mei tot en met 1 juni in VUE Cinemas in Hilversum kunt gaan zien.

'Als je niet uit de LHBT-scene komt, kunnen films met dat thema vaak shocking en confronterend zijn'

LHBT's en transgenders in de spotlights
Vanaf maandag 29 mei tot en met woensdag 31 mei staan films met een LHBT-thema in de spotlights. Op dinsdag 30 mei kun je zelfs een filmmarathon houden als je wilt, want SCENECS heeft dan zes films achter elkaar geprogrammeerd met dit thema. Churchroad is er één van en gaat over Club Church, een homo-ontmoetingsplek in het Amsterdamse nachtleven. ‘Die film zoekt echt de grenzen op en kan confronterend zijn als je niet uit de LHBT-scene komt’, aldus Patrick Vranken van SCENECS. 'Churchroad ziet er aan alle kanten goed uit, maar bereikt door z'n genre maar een klein publiek. Wij kijken alleen naar kwaliteit en daarom krijgt hij bij ons wel een plek.'

‘Een paar jaar geleden hebben we I Am Gay and Muslim geprogrammeerd. Die film gaat over homoseksuele moslims en hun zoektocht naar hun eigen en religieuze identiteit. Dat is een gevoelig onderwerp en bijna geen enkel filmfestival durfde het aan hem te vertonen.' Zegt Vranken. 'Het is juist belangrijk om deze issues zichtbaar te maken en te laten zien aan een groter publiek. Dat maakt het bespreekbaar. De zaal zat vol en het werd een heel mooie avond. De mensen reageerden enthousiast na afloop van de film.’

SCENECS Internation Debut Film Festival vindt plaats van 26 mei tot en met 1 juni in VUE Cinemas in Hilversum en Filmtheater Hilversum. Meer info over het Film Festival vindt je op www.SCENECS.com.

Winnen
Wil jij graag naar het SCENECS International Debut Film Festival in Hilversum? Wij mogen 10x2 passe-partouts weggeven. Die zijn geldig voor het hele festival. Naast de LHBT-films van maandag 29 t/m woensdag 31 mei, kun je er dus ook alle andere films die de moeite waard zijn mee zien.

Kans maken? Stuur een mail naar win@gay.nl o.v.v. 'Scenecs' en vermeld je naam en profielnaam. 

Tekst: Rik Alexander / Beeld: SCENECS/Vimeo

  Whatsapp
22 mei 2017, 17:01
65 Online gebruikers
Vul een correcte gebruikersnaam en wachtwoord in.
Login Vergeten
Nog geen lid? Meld je gratis aan en ontmoet direct duizenden andere gebruikers.
Volg Gay.nl op
Facebook / Twitter

deze functie is alleen voor Members
Go Premium Ok