Grote kritiek op YouTube vanwege LHBTI-filter

Grote kritiek op YouTube vanwege LHBTI-filter

20 maart 2017, 14:17
7 reacties

Gisteravond werd ontdekt dat YouTube een nieuwe functie heeft toegevoegd waardoor video's die als aanstootgevend kunnen worden ervaren niet zichtbaar zijn. Verschillende bekende (inter)nationale vloggers uiten kritiek.

YouTuber Rowan Ellis vertelt in een video over de nieuwe functie van YouTube. In het kort: een video wordt door YouTube gemarkeerd als onvindbaar als er meldingen komen van gebruikers, video's leeftijdsgebonden zijn of als er 'andere signalen' zijn. Dat geldt dus ook voor veel video's met LHBTI-gerelateerde inhoud. Ook in Nederland ontstond veel ophef.

Een Tweet en nieuwsbericht was voor vlogger Bram de Wijs genoeg om uit te zoeken hoe het bij zijn YouTube-kanaal zit. Hij maakt video's voor een jonge doelgroep, en wat blijkt? 36 van de 106 geteste video's kwamen niet door de censuur van YouTube. 

Als je je YouTube-account op 'restricted mode' hebt staan, zijn kanalen van grote YouTubers als Tyler Oakley en Connor Franta onvindbaar. In een reactie heeft YouTube laten weten dat de functie maar bij heel weinig mensen aanstaat. Ook zeggen ze dat LHBTI-video's wel zichtbaar zijn, maar dat video's die gevoeliger zijn niet worden getoond.

COC Nederland noemt de functie 'bijzonder kwalijk' en stelt dat het snel moet worden hersteld. Wordt vervolgd...

Beeld: Screenshot Bram de Wijs 

Wat een slechte titel... Het is dus helemaal geen LGBTI-filter maar een filter die aanstootgevend materiaal filterd. Niet een hele foute optie om te hebben. Ik zie het meer als een bug dat ook diverse LGBTI filmpjs worden gecensureerd. Of is dat nu verkeerd?

20 maart 2017 15:50

Nope, geen bug. Hoe YouTube werkt is dat gebruikers hun video's kunnen taggen met termen, en als je op die termen zoekt komen de video's naar boven. Als je iets als 'gay gamer' als tag gebruikt, wordt je al eruit gefilterd; hetzelfde voor allerlei andere LGBT+ termen.

Ik ken YouTubers die zeer PG blijven, nooit schelden, altijd vrolijk zijn van wie bijna niets van hun content gaat over homoseksualiteit, maar toch eruit worden gefilterd omdat ze bij 'gevoelige onderwerpen' toebehoren.

YouTube had een standaard PR reactie uitgegeven dat ze heel veel om LGBT'ers geven bla bla ze gaan het onderzoeken bla bla bedankt aan alle gebruikers voor een divers YouTube.

Overigens zijn video's van dominees die het hebben over waarom transeksualiteit verkeerd is niet gecensureerd, maar ach, dan hoop ik dat dát eerder een bug is.

Oke, hoe het op mij overgekomen is, is dat als mensen het als ongepast classifiseren (wat dus door homohaters kan worden gedaan) dat je dan dus in de cencuurlijst komt. Hoewel gay onderwerpen natuurlijk niet ongepast zijn.

Maar als alle gay termen etc automatisch geblockt worden dan is het idd wel een raar iets wat snel aangepast moet en dan ben ik benieuwd naar opheldering hierover.

20 maart 2017 23:05

Schaamteloos eerst beweert youtube dat lgbti video's geen last hebben van het filter. Dan tonen bekende sterren aan dat lgtb video's wel degelijk weggesensureerd worden. En dan beweren ze dat het een misverstand is.
Hoe snel wil je je betrouwbaarheid verliezen?

21 maart 2017 21:05

Het probleem zat het hem in het programmeringspersoneel van youtube. Beleid heeft niet gewild dat LGBTI videos door het filter werden verborgen, dus het probleem zat bij personeel welke niet goed gecontroleerd werden, maar we zullen de aankomende dagen nog wel meer hiervan horen. De gevoelige snaar is misschien wel dat de interpretatie van wat wel en wat niet gevoelig is erg verschilt, maar youtube zal dat filter echt wel aanpassen gezien de kritiek over hoe het is aangepakt.

22 maart 2017 20:48

Schaamteloos eerst beweerd YouTube idd dat lgbti geen last hebben van het filter hoe snel wil je je betrouwbaarheid verliezen echt slecht YouTube

22 maart 2017 20:49

Vind het echt slecht YouTube

Log in om een reactie te plaatsen

437 Online gebruikers
Vul een correcte gebruikersnaam en wachtwoord in.
Login Vergeten
Nog geen lid? Meld je gratis aan en ontmoet direct duizenden andere gebruikers.
Volg Gay.nl op
Facebook / Twitter

deze functie is alleen voor Members
Word nu Member! Ok