Wielie | En nog een trap na

Wielie | En nog een trap na

15 maart 2017, 09:00
11 reacties

'Refowebs antwoord op de vraag van deze jongeman loog er niet om'

Je zult maar homo zijn, in een reformatorische (streng-christelijke) omgeving opgroeien en kiezen voor een andere levensovertuiging. Het overkwam een jongere man, die een partner vond en die het waagde op Refoweb, een christelijke jongerencommunity, te vragen hoe hij nu het beste met zijn ouders om kon gaan. Ouders die hij eigenlijk niet zoveel durfde of wilde toevertrouwen. Het antwoord loog er niet om.

Je kunt zijn vraag en het antwoord hier lezen, als je durft. Ik doe een poging de reactie te schrijven die hij had moeten ontvangen.

'Beste jonge atheïst,

Om te beginnen: bedankt voor je schrijven en voor je vraag. Het is niet een vraag die we hier elke dag ontvangen. Atheïsme is, zoals je zult begrijpen, niet onze sterkste kant, maar dat hoeft ons er niet van te weerhouden zo goed mogelijk jouw vraag te beantwoorden.

We kunnen ons voorstellen dat de weg die je hebt moeten afleggen, een lange is geweest. Je ontdekte je homoseksualiteit in een omgeving die daar niet heel erg open voor staat – wij weten dat. En toen brak je ook nog met de christelijke traditie die jouw ouders je hebben meegegeven, omdat je liever verdergaat als atheïst. Dat is vast allemaal niet heel erg gemakkelijk geweest – een worsteling, zoals je zelf schrijft. Wij voelen hierin met je mee, ook al is dat voor ons een hele uitdaging.

We begrijpen dat je het moeilijk vindt aan je ouders te vertellen dat je nu atheïst bent en niet meer in God gelooft. Dat kunnen we ons voorstellen. Jouw ouders moeten wennen aan twee nieuwe feiten die voor hen waarschijnlijk niet gemakkelijk zijn. Tegelijkertijd, het zijn wel je ouders. We gaan ervan uit dat ze je hebben opgevoed met liefde en dat ze van je blijven houden, ook al zullen ze wellicht lange tijd of voor altijd moeite hebben met jouw nieuwe levensovertuiging.

'Als jij zeker bent van je zaak, kun je gewoon zeggen: mam, pap, dit ben ik'

Je hebt gelijk, jouw nieuwe levensovertuiging is van jou. Het is enerzijds een privézaak, maar om elkaar vast te kunnen blijven houden, zoals in een relatie tussen kinderen en hun ouders, is het goed open te zijn naar elkaar en niets achter te houden. Natuurlijk hoef je niet het achterste van je tong te laten zien; je hoeft je ook niet tot een discussie te laten verleiden. Als jij zeker bent van je zaak, kun je gewoon zeggen: “Mam, pap, dit ben ik. Ik ben nog steeds jullie zoon, en ik hou van jullie. Kunnen jullie ook van mij blijven houden?” Jij weet heel goed uit welke wereld jouw ouders komen. Je weet dus hoe stevig jouw boodschap aan kan komen. We adviseren je daarom gelijk te zeggen dat je snapt dat ze eraan moeten wennen en dat je hen nu de tijd wilt gunnen die zij nodig hebben.

We weten niet hoe jouw leven verder zal lopen. Wij wensen jou het beste. Als christenen kunnen wij niet anders. Weet dat wij ook in de toekomst voor jou klaar staan, onbaatzuchtig en zonder voorwaarden. We geven je een zegen mee, voor onderweg.

Hartelijke groet,
de redactie van Refoweb.’

Wielie Elhorst is predikant met bijzondere opdracht voor de LHBT-gemeenschap bij de Protestantse Kerk Amsterdam en voorzitter (M) van het Europees Forum van christelijke LHBT-groepen. Voorheen was hij voorzitter van het LKP, de landelijke koepelorganisatie van de christelijke LHBT-beweging.

Foto: Mgr. Madhatter

15 maart 2017 14:18

Er was iets aan een man wat God niet beviel, daarom schiep hij een homofiel. Een man van buiten, maar anders van binnen, hij zou nooit iets met een vrouw beginnen. Hij was zachtaardiger en anders dan een echte man en dat is iets wat voor een ander niet kan, want hoe aardig en hoe lief hij ook was, hij liep aardig uit de pas. Dat hij niet door de mensen wordt geaccepteerd heeft God zich te laat gerealiseerd. Maar dat heeft hem er niet van weerhouden om zelf wel van hem te houden. En om te laten zien dat ze er echt bijhoren, wordt er telkens weer een geboren.

17 maart 2017 16:17

Goed verwoord God maakt homofielen en geeft
ze de ruimte. Wat is God een lieverd

20 maart 2017 15:17

Inderdaad, God houdt van homofielen, Jezus houdt van ons, wij zijn een beeld van God Jan Verkroost

15 maart 2017 16:33

Blablablablabla...

15 maart 2017 17:14

De reactie op het refoweb is onacceptabel. Homoseksualiteit is voor christelijke gezindte één van de lastigste punten.

Ik kom zelf uit een gereformeerd gezin en ik heb gelukkig de voorgeschreven reactie van mijn ouders gekregen en hen gegeven. Het is na jaren nog steeds een breekpunt. Maar het gaat wel goed tussen ons, hoe moeilijk het ook is, we maken er het beste van.

Mijn oma van bijna 89 jaar oud toont veel empathie richting mij zonder dat ze van haar geloof afstapt.

Er zijn ook christenen die heel erg hard werken om met dit taboe om te gaan.

Deze nuance wilde ik er graag aan toevoegen, mocht er een eenzijdig beeld ontstaan.

15 maart 2017 17:26

Met de reactie van Refoweb kan ik werkelijk helemaal niets. Ze veroordelen iemand die lang geworsteld heeft met zijn gevoelens. Dat is iets wat je nooit mag doen. Veroordelen is überhaupt niet de weg. Ik sluit me volledig bij Wielie aan. Refoweb moet zich diep schamen voor het hatelijke antwoord op een vraag van iemand met de beste bedoelingen.

Tja, wat verwacht je? Op het forum van Refoweb wordt elke discussie over homoseksualiteit stelselmatig verwijderd.
God is wel goed, maar veel mensen die claimen zijn grondpersoneel te zijn, maken er een zootje van.

15 maart 2017 22:23

God kan niet goed zijn want hij bestaat niet.

Laten we het dan houden op wat mensen als 'God' ervaren...

16 maart 2017 12:13

Ik heb ooit tien dagen kunnen logeren in een klooster waar alle monniken homoseksueel zijn. Het ligt in een land dat orthodox christelijk is. En overtuigd gelovigen vertellen er dat homoseksualiteit slecht is. Een homobeweging in het land was er nauwelijks maar concentreerde zich toen het ontsproot, rond het 'homoklooster'.
Vanuit het hele land kwamen homo mannen en jongens om in het klooster met de monniken te praten en af en toe ook seks met ze te hebben. Er waren monniken die in een tweepersoonsbed met elkaar sliepen. Ik vroeg hen hoe ze in hemelsnaam gelovig konden zijn en als priester zelfs de zorg voor sacramenten voor de bevolking op zich konden nemen.
Het antwoord was simpel: 'God heeft ons zo geschapen. Dus waarom zou hij ons veroordelen?'

Toch benieuwd hoe zij op deze uitleg komen. Want voor vele is het een ziekte die door de duivel verspreidt wordt...

Log in om een reactie te plaatsen

437 Online gebruikers
Vul een correcte gebruikersnaam en wachtwoord in.
Login Vergeten
Nog geen lid? Meld je gratis aan en ontmoet direct duizenden andere gebruikers.
Volg Gay.nl op
Facebook / Twitter

deze functie is alleen voor Members
Word nu Member! Ok