Uitbraak hepatitis A onder Amsterdamse homomannen

Uitbraak hepatitis A onder Amsterdamse homomannen

GGD Amsterdam heeft de afgelopen maanden een toename van hepatitis A gevonden onder Amsterdamse mannen die seks hebben met mannen. Ook in de rest van Nederland en Europa is er een verhoogd aantal uitbraken.

Sinds september 2016 zijn er elf meldingen bij GGD Amsterdam geweest van acute hepatitis A, waarbij homo- en biseksueel contact de bron is; de afgelopen jaren waren dat er nul. Ook in andere Europese landen is er sprake van een toename van hepatitis A onder mannen die seks hebben met mannen. 

Hepatitis A wordt onder andere overgedragen door besmet voedsel en water. Infecties onder homomannen zijn te wijten aan het feit dat het virus ook via anale seks wordt overgedragen.

Symptomen
De besmettelijke leverontsteking gaat vaak gepaard met ziekteverschijnselen als griep, koorts en misselijkheid en kan zes maanden aanhouden. De incubatietijd is gemiddeld 28 dagen.

Vaccinatie
Mannen die seks hebben met mannen kunnen zich gratis laten vaccineren tegen hepatitis B. Een hepatitis-A-vaccinatie is niet kosteloos, maar wordt door sommige zorgverzekeraars wel (deels) vergoed. Bij een gecombineerde hepatitis A/B-vaccinatie, ook wel Twinrix genoemd, betaal je enkel de kosten voor de hepatitis A-vaccinatie (€ 75,-). Een afspraak maken kan via www.mantotman.nl of telefonisch (020-5555 464). Een volledige serie van vaccinaties biedt ongeveer 30-40 jaar bescherming.

  Whatsapp
15 februari 2017, 17:05
699 Online gebruikers
Vul een correcte gebruikersnaam en wachtwoord in.
Login Vergeten
Nog geen lid? Meld je gratis aan en ontmoet direct duizenden andere gebruikers.
Volg Gay.nl op
Facebook / Twitter

deze functie is alleen voor Members
Word nu Member! Ok