270 Online gebruikers
Vul een correcte gebruikersnaam en wachtwoord in.
Login Vergeten
Klokkenluidster Chelsea Manning komt vervroegd vrij

Klokkenluidster Chelsea Manning komt vervroegd vrij

Net voordat Barack Obama officieel het presidentschap overdraagt aan Donald Trump, heeft hij besloten de celstraf van WikiLeaks-klokkenluidster Chelsea Manning te verkorten met ruim 30 jaar.

Chelsea Manning werd in augustus 2013 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 35 jaar vanwege verraad en spionage. Ze diende in het Amerikaanse leger en heeft 700.000 geheime militaire documenten doorgespeeld aan klokkenluiderswebsite WikiLeaks, waaronder een video-opname van een Amerikaanse helikopteraanval in Bagdad in 2007. 

'I Am Chelsea, I am a female'
Chelsea ging tot haar veroordeling in 2013 door het leven als Bradley. Na haar veroordeling maakte ze wereldkundig als Chelsea door het leven te willen gaan.

Ze zit tot op heden in het mannendeel van een gevangenis. In juli 2016 probeerde ze een einde aan haar leven te maken, daarvoor moest ze twee weken naar een isoleercel. Een paar maanden later ging Manning in hongerstaking om een geslachtsveranderende operatie af te dwingen. Ze verwerft stap voor stap (trans)rechten in de gevangenis. Inmiddels mag ze bijvoorbeeld hormoontherapie en psychotherapie ondergaan. 

Gratie
Barack Obama heeft nu op de valreep gratie verleend aan Manning. 209 andere mensen ontvingen tevens een gratie of strafvermindering van de president. Op 17 mei 2017 mag Chelsea de gevangenis verlaten. 

Coverbeeld: Creative Commons 

  Whatsapp
18 januari 2017, 10:25
270 Online gebruikers
Vul een correcte gebruikersnaam en wachtwoord in.
Login Vergeten
Nog geen lid? Meld je gratis aan en ontmoet direct duizenden andere gebruikers.
Volg Gay.nl op
Facebook / Twitter

deze functie is alleen voor Members
Go Premium Ok