Denemarken schrapt transgenderisme van de lijst mentale aandoeningen

Denemarken schrapt transgenderisme van de lijst mentale aandoeningen

04 januari 2017, 14:02
18 reacties

Denemarken is het eerste land dat transgenderisme van de lijst met mentale aandoeningen schrapt. 'Deze verandering is symbolisch maar belangrijk', aldus Linda Thor Pedersen van LGBT Danmark.

De Wereldgezondheidsorganisatie is bezig transgenderisme uit de lijst van mentale aandoeningen te verwijderen, maar dat proces duurde de Deense regering te lang. Mede dankzij LGBT Danmark hebben zij het nu op 1 januari al geschrapt. 

Neutrale diagnose
'Op dit moment is transgenderisme bestempeld als een mentale aandoening of gedragsprobleem', aldus lid van het Deense parlement Flemming Moller Mortensen. 'Dat is stigmatiserend en staat niet gelijk aan de manier hoe wij transgender personen zien in Denemarken. Het moet een neutrale diagnose zijn.'

Denemarken
Denemarken is niet het meest vooruitstrevende land op het gebied van transgender-rechten. In 2014 werd de sterilisatie-eis voor het wettelijk wijzigen van je geslacht pas afgeschaft. Dit is dus een enorme stap in de goede richting.

Bron: Zizo

4 januari 2017 14:42

Mooi!
En voor wie denkt 'gelukkig deed Nederland het beter'... Nee. De sterilisatie-eis werd ook in Nederland pas op 1 juli 2014 afgeschaft.

4 januari 2017 16:22

Ik dacht dat voor mentale aandoeningen altijd het amerikaanse DSM handboek (versie 5 inmiddels) werd gebruikt. Zover ik weet spreekt men daarin idd over een genderidentiteitsstoornis. Tijd voor versie 6?

4 januari 2017 17:16

Beetje gek dat er blijkbaar wel nog steeds sprake is van een diagnose. Dan gaat het per definitie over een stoornis, afwijking of aandoening. 'Neutrale diagnose' is vergezocht.

Mja, je kunt moeilijk doen. Maar het is toch ook een soort (aangeboren) afwijking/aandoening/whatever? En diagnose heb je nodig om iets te behandelen.

5 januari 2017 11:27

Er is inderdaad wel een diagnose nodig om te behandelen. Als je dat helemaal weglaat, wordt transgenderisme juist een soort hobbyproject waar degene waarom het gaat lekker zelf voor mag dokken :)

6 januari 2017 01:51

Diagnose van een gebleken zorgvraag dan , onder uitsluiting van andere diagnoses. Niet per-se behandelingsvraag.

Waarom geen behandelingsvraag?

6 januari 2017 02:02

En mentale toestand , niet per-se mentale aandoening. Zorgvraag pas mits consult. Medische definitie of diagnose verbiedt mooi kwakzalverij.

6 januari 2017 13:33

Met Yahya denk ik ook dat transgenderisme in principe helemaal niet persé een zorg- of behandelingsvraag behoeft . Waarom wel? Een zorgvraag kan ik me eigenlijk alleen voorstellen als een transgenderist tegen acceptatieproblemen aanloopt. Maar dan nog is het vooral de niet accepterende omgeving die 'behandeling' behoeft.
Of verwarren we kretologie? Transseksualiteit, transgenderisme, genderdysforie. Voor mij ook wel eens moeilijk om goed onderscheid te weten. Wie schrijft het hier nog eens goed op? ;)

8 januari 2017 02:47

Exact, TheFrozenDonkey. Je moet een medische reden hebben om een diagnose te stellen, anders valt er simpelweg niets te diagnosticeren. Dat is een beetje alsof ik mijn huisarts vraag een medisch oordeel te vellen over mijn haarkleur of lateraliteit (zoals linkshandigheid). En zoals ik zei: een 'neutrale diagnose' is ontzettend vergezocht. "U heeft iets onder de leden, maar dat is geen aandoening, al kunnen we het wel behandelen." Wat is een niet-neutrale diagnose überhaupt?

Er is sprake van een zorgvraag zodra iemand de transitie in wil. Dan wil iemand namelijk gebruikmaken van onder andere operaties. Voor een operatie is een medische noodzaak vereist, lijkt me. Iemand die die transitie niet in wil, zal ook geen diagnose tegenkomen.

Ik vind het trouwens allemaal prima hoor, ook dat mensen dit soort behandelingen vanuit de basisverzekering vergoed krijgen, maar laten we zaken gewoon benoemen zoals ze zijn. Sommigen willen een soort 'totale gelijkheid' bereiken door zich in allerlei bochten te wringen en definities aan te passen, zonder dat dat in de praktijk nodig is.

Je hoeft natuurlijk niet altijd een operatie te willen. Maar als je bijvoorbeeld wel bepaalde hormonen wil is er toch wel een diagnose en zorgvraag. Voor elke transitie en elke transgender is een persoonlijke zorgvraag over wat iemand wil en (op dat moment) aankan volgens mij.

Voor een operatie is niet altijd een medische noodzaak vereist. Neem een borstvergroting, besnijdenis, allerlei cosmetische operaties die gewoon voor de lol worden gedaan. Maar alsnog is daar natuurlijk een zorgvraag in, onder dat daar een diagnose voor gesteld hoeft te worden. Ja oke, diagnose "cup a is echt te klein" is misschien een reden en diagnose om een zorgvraag te hebben. Maar of dat echt als diagnose geld?

Die totale gelijkheid is soms erg vergaand volgens mij ja. Ow wee als je transgender zegt tegen engelse transgenders. Dan raken ze in paniek hoor. Dat kan je niet zeggen want daar was iets mee. Ombouwen is ook zoiets dat kun je niet zeggen maar ja dat is het toch gewoon? Laten we nu niet bang worden voor woorden...

11 januari 2017 01:56

Ad 17.16 : Diagnose veronderstelt , maar gaat niet per definitie over een stoornis, afwijking of aandoening ? Slecht voorbeeld : u bent genezen=gezond edoch nog moe. ..... Antwoord ad 01.57 : Geen behandelingsvraag omdat er geen euvel is ( muv eigen vreugde , en maatschappelijke problemen door lowlifes die niets met u te maken hebben ) . Behandelvraag ( welke ? vooraf ? ) is nooit doel van zoeken consult ( bijvoorbeeld indien zorg-antwoord volstaat , dat je iets moet laten , of dat je moet wachten ) . Volgorde ! De mens wil van de medicus horen 1 wat is dit , 2 is dit normaal , en 3 wat valt eraan te doen. Ziehier Typisch gevalletje sub-klinisch : elke bekende behandeling is schadelijker dan dit euvel in deze mens zal worden zonder handelen (gemiddeld) .

Log in om een reactie te plaatsen

276 Online gebruikers
Vul een correcte gebruikersnaam en wachtwoord in.
Login Vergeten
Nog geen lid? Meld je gratis aan en ontmoet direct duizenden andere gebruikers.
Volg Gay.nl op
Facebook / Twitter

deze functie is alleen voor Members
Word nu Member! Ok