Het Opiniepanel | Is de homokroeg uit?

Het Opiniepanel | Is de homokroeg uit?

02 januari 2017, 15:00
30 reacties

'De regenboogvlag alleen is niet meer genoeg'

Rotterdam is sinds het einde van 2016 een homokroeg armer. De Cosmobar is gesloten. Ook het Brabantse gaycafé Kabberdoes stopt ermee. Kroegeigenaar Koetje uit Amersfoort zei eerder in een interview met Gay.nl: 'Ik denk dat je het als homocafé niet gaat redden in deze tijd. Tegenwoordig kunnen homo's overal terecht.' De stelling van deze week: Het gaycafé is niet meer nodig in Nederland.

Arjan
35 jaar
Utrecht
Communicatieadviseur MSM bij Soa Aids Nederland/Man tot Man
'Bij mij in Utrecht zijn twee homokroegen waar het toch vaak vol is. Aan die twee kroegen is dus blijkbaar wel behoefte. Natuurlijk kun je tegenwoordig makkelijker een date scoren via Grindr, maar in de kroeg heb je toch een ander, socialer contact. Als ik met mijn vriendje uitga, is dat niet altijd gay, maar ik voel me in een heterogelegenheid toch wat minder vrij om mijn genegenheid te tonen (doe het wel). Nodig is de homokroeg misschien niet meer zo, maar een leuke, moderne homokroeg in een grote stad zal altijd publiek blijven trekken.'

Robbert
46
 jaar
Utrecht
Bareigenaar
'Dagelijks hebben we hierover een gesprekje aan de bar. Natuurlijk moeten er gaycafés blijven. Met respect, De Cosmo is een relikwie uit vervlogen tijden en de Kabberdoes probeerde voor de zoveelste keer hetzelfde. Het is vraag en aanbod, maar je moet het aanbod wel aanpassen aan de vraag. Koetje in Amersfoort kiest gewoon voor een andere doelgroep. Hij zit naast een goedlopend gaycafé, en Amersfoort is nu eenmaal niet zo groot dat er twee gaycafés voor hetzelfde publiek kunnen bestaan. In Utrecht zitten twee totaal verschillende gaycafés; beiden lopen heel goed, omdat ze hun eigen doelgroep hebben. Ze zijn er voor al die mensen die het wél prettig vinden onder gelijkgestemden uit te gaan. Die een keer in de meerderheid willen zijn, of zonder opmerkingen hun vriend of scharrel op de bek willen pakken. Ja, we kunnen bijna overal terecht, maar niet iedereen wil assimileren! Je moet eerst ontzettend je best doen en een goed concept neerzetten, pas dan ben je een regenboogvlag aan je gevel waard. Die vlag alleen is niet meer genoeg.'

Tim
22 jaar
Oosterhout
Horecamedewerker
'Het eerste wat in me opkomt is: blijkbaar niet. Als er nog veel animo voor zou zijn, dan hoeven al die homokroegen hun deuren niet te sluiten. Er zijn tegenwoordig elke maand zoveel gayfeestjes, dus mocht je echt niet van hetero's houden, dan hoef je die alsnog niet tegen te komen. En er zullen nog genoeg gaykroegen zijn die het prima doen hoor. Dat een bedrijf niet goed loopt hoeft niet te liggen aan het feit dat ze niet meer "nodig" zouden zijn, het kan ook gewoon betekenen dat je een minder populaire kroeg runt. Alsof elke heterokroeg voor altijd een succes blijft.'

Wat vind jij? Is het gaycafé nog nodig in Nederland' 

Coverbeeld: Café Prik

In nederland worden we telkens meer geaccepteerd. Het is wel prima als je homo bent. Goed, moet je misschien niet in full dressed up drag binnenkomen in een "heterokroeg" maar als homo kun je er wel gewoon terecht denk ik. En dan is het toch prima. Continu afzonderen lijkt me ook niet goed. En vroeger kon je misschien slecht anders. Tijden veranderen, je kunt nu ook naar een normale kroeg. Dus gaycafe nodig? Nee dat denk ik niet.

De term gaycafe, regenboog etc moet je denk ik anno 2017 niet meer willen. Dat een cafe een diversiteitsregeling hanteert waarin je dus zegt dat echt iedereen welkom is dat lijkt me prima. En dat je dan dus een dragnight organiseert? Prima, kan gewoon. Doet een normale "heterocafe" misschien niet nee. Maargoed dat moet kunnen. Maar met een gaycafe zonder je het alfabet buiten de hetero's alleen maar af.

2 januari 2017 15:54

Gelukkig laat je ons nooit in de steek Bevroren aap. Maar het feit dat jij een reguliere kroeg wel 'normaal' noemt en een gay cafe dus niet normaal is voor mij al reden genoeg aan te nemen dat je er wéér niet echt over nagedacht hebt en maar weer je woorden waterval er tegenaan gooit!

Een donkey is een ezel, monkey een aap. Just saying.

Een gay cafe wil ik niet perse niet normaal noemen. Maar echt nodig is het ook weer niet. Ik denk er best over na.

Maar ik snap je reactie wel, als bareigenaar heb je natuurlijk wat te verdedigen. :)

2 januari 2017 16:38

en een ezel is een last dier, just saying

2 januari 2017 17:01

Ok, nu weten we het wel. Jullie mogen elkaar niet, get over it.

2 januari 2017 17:15

Precies Tim. Ik verwacht helemaal van een gaybar eigenaar dat hij zich een beetje respectvol opstelt tegenover andere mensen...

Voor de duidelijkheid, ik heb niks tegen DjBiBi hoor :)

2 januari 2017 18:50

Je bent veel te jong en naief om mee te kunnen praten. We worden helemaal niet meer geaccepteerd dan vroeger. Door al die gestoorde religieuzen met hun intolerante crap tegenwoordig kan je niet eens fatsoenlijk je vriendje zoenen op straat. Ik vind dat jij zo weinig weet van dingen en maar blaten...als een schaap..meh meh meh

2 januari 2017 18:50

En ik had het tegen die ezel.

Te jong? oke ik lees je reactie niet eens meer verder want je geloofwaardigheid is bij deze verspeeld :)

3 januari 2017 00:02

Kan het niet zo zeer zijn dat het een generatiekloof-ding is? Heb geen bewijs ofzo maar in mijn omgeving en hier op de site zie en hoor ik vaker de oudere gays zeggen dat het wel nog nut is en dat acceptatie nog niet zo ver is en vaker de jongere zeggen dat ze het nut er niet van inzien. Kan er helemaal naast zitten dit is in iedergeval wat ik om me heen merk.

3 januari 2017 02:53

Het is "lastdier", just saying. En het zou goed kunnen dat de/wij "wat oudere gay's" nog wel behoefte hebben aan gaybars. Hoewel ik liever naar clubs ga. (wel zonder donkere kamer a.u.b..) Wel te hopen dat niet alle "jongeren" wegblijven, anders hebben we geen leuk uitzicht meer. ;)

Misschien is het dat, dat de jongeren niet als uitzicht voor oudjes willen dienen.

Ik pak m'n bak popcorn even:P

4 januari 2017 12:17

ChaseYourGoals, je mag wel wat van mij lenen. Ik heb me wel boter op de popcorn gedaan hoop dat je dit lust.

2 januari 2017 18:53

Nu even op het artikel..in amsterdam is een homokroeg niet nodig...er zijn zoveel feesten tegenwoordig. In de kleinere steden heb je niks meer als dat weg is. Daar hebben ze wel degelijk een sociale functie.

totaal niet mee eens. in de grote stad ben je anoniem en in een kleine stad of dorp niet. want de tolerantie is lang zo groot niet als je denkt, het is eerder een fijt, of is het jalozie van de meeste hetero's.

3 januari 2017 20:51

In 1982 had je in Amsterdam nog 62 homobars en -café's, in 2011 gedaald tot 38 en in 2015 nog maar 24 (bron wikipedia). Just saying.

4 januari 2017 09:07

of t echt helemaal uit is, kan k ni over oordelen. Misschien dat mensen nu meer hun eigen weg zoeken ? Wat ik met mijn eigen ogen zie is dat een café zoals De Draak in Antwerpen nog steeds goed loopt en n buurt zoals de Marais in Parijs ook nog steeds veel volk trekt. Misschien moeten we mensen maar gewoon de keuze laten ?

Ik kom nooit in de gaykroeg en ik heb daar ook totaal geen behoefte aan. Maar ik kan me wel voorstellen dat het een soort van veilige haven is, bijvoorbeeld voor mensen die nog niet out zijn. Naast de gezelligheid van alle dag uiteraard. Maar wie ben ik om dat te beweren terwijl ik nooit een gaykroeg bezoek:P

Ik denk juist dat mensen die niet out zijn toch niet in een gay omgeving gezien willen worden?

4 januari 2017 12:19

Of juist wel, om eens even 'jezelf' te kunnen zijn.

Ja maar je wilt toch niet tussen de homo's gezien worden? Stel je voor dat iemand je herkent?

Zal misschien schelen per persoon maar als ik de kast niet uit ben en niet wil dan ga ik toch niet naar een plek met homo's.

4 januari 2017 18:21

Er is een verschil tussen er voor je zelf wel "uit" zijn en voor je omgeving. Daarnaast, Who cares... Iedereen is anders, de menselijke psyche is divers. Iets wat jou niks lijkt kan je niet projecteren op een ander.

4 januari 2017 15:29

Als ik met mijn vriend naar een stad ga dan kijken we altijd waar de homogelegenheden zijn, leuk om gelijk gestemden te ontmoeten. Haal ze er in een heterokroeg maar eens uit

4 januari 2017 15:58

Bij mij is het er eigenlijk nooit van gekomen om naar een homo-kroeg te gaan. Terwijl ik eigenlijk best eens wil kijken of me dat bevalt. Voor mij is het misschien ook 'onbekend maakt onbemind'. Bij mij in het 'dorp' is wel zo'n kroeg. Maar wie ga ik daar dan tegenkomen. Misschien dat ik voor een eerste keer liever in een vreemde stad zou gaan.
Het zou me er overigens niet om gaan om een date op te pikken. Maar veel meer om in gezelligheid te ervaren dat de anderen net zo normaal en doorsnee zijn als ik.

4 januari 2017 17:22

Beren, apen, ezels, kalveren, het wordt hier een gezellige beestenboel! Toen ik 30 jaar (!!) geleden in Woerden woonde en uit de kast kwam moest ik naar de Roze Wolk in Utrecht om een homo te ontmoeten (maar dichtbij Utrecht dus herkenningsgevaar) en vluchtte vaak naar de Regulierdwars. In de loop van de jaren wilden steeds vaker collega's mee (Exit, nu NYX, had nog een "verboden voor vrouwen" deurbeleid om de hetero mannen weg te houden). Nu geef ik les aan 16 tot 26 jarigen en die vinden de meeste gaybars niets. Ze gaan gemengd uit en zijn zichzelf. Zoeken dates op Grindr of kletsen met elkaar op Houseparty. De 18- zijn gewend om thuis in besloten kring te feesten (ze mogen de kroeg niet in) en gaan daar gewoon mee door. Via FB groepen/pagina's kan je al een social netwerk klaar hebben voordat je de 1e stap in een plaats zet. Dus in die zin is voor veel mensen de homokroeg niet nodig. Maar zoals je ook kroegen hebt met andere thema's (politiek, kunst) zal er altijd ruimte blijven voor leuke en goede gaybars! En daar zijn er gelukkig best nog wat van zoals Kalff in Utrecht en Prik in Amsterdam bijvoorbeeld. Proost jongens!

5 januari 2017 11:23

Het is natuurlijke selectie zoals met alles. Ik denk dat er genoeg vraag is naar een tent waar je kan lullen met een biertje en ook nog openlijk kan flirten zonder risico. Feesten zijn er ook zat, maar daar ga je niet een uur lang aan de bar hangen met iemand. Online is ook anders. Ik denk dat het allemaal naast elkaar kan bestaan, maar dat het kaf van het koren wordt gescheiden doordat je meer mogelijkheden hebt tegenwoordig om met gays in contact te komen.

6 januari 2017 23:53

Volgens mij ging het hier over homokroegen. En niet onderling haantjes gedrag.

7 januari 2017 01:15

Nu moet ik wel zeggen, dat de sluiting van de Cosmo niet echt moet worden aangegrepen om de noodklok voor de homokroegen te luiden. Met alle respect, ik vind het verbazingwekkend dat die kroeg NU pas sluit, gezien het ernstig verwaarloosde interieur (in 2001 al), en dat het daar dusdanig smerig was, dat ik geregeld aan de bar vast plakte.

Log in om een reactie te plaatsen

333 Online gebruikers
Vul een correcte gebruikersnaam en wachtwoord in.
Login Vergeten
Nog geen lid? Meld je gratis aan en ontmoet direct duizenden andere gebruikers.
Volg Gay.nl op
Facebook / Twitter

deze functie is alleen voor Members
Word nu Member! Ok