Diversiteit verplicht bij de BAFTA's

Diversiteit verplicht bij de BAFTA's

21 december 2016, 13:00
18 reacties

Vanaf 2019 worden de regels om een BAFTA-award te winnen aangescherpt. Makers die aanspraak willen maken op een nominatie voor de prestigieuze Britse filmprijzen, moeten aantoonbaar diversiteit in hun producties verwerken.

'Diversiteit is heel erg belangrijk voor BAFTA', aldus een woordvoerder. 'We willen dat iedereen succesvol kan zijn in zijn werk, ongeacht zijn of haar achtergrond.'

Nieuwe regels
Als filmmakers nog een BAFTA willen winnen, moeten ze diversiteit zichtbaar maken op het gebied van geslacht, handicap, ras, leeftijd en/of seksuele geaardheid. De nieuwe regels zijn door de British Academy of Film & Television Arts aangekondigd en dienen vanaf 2019 te worden toegepast op de categoriën beste schrijver, regisseur en producent. 

De BAFTA's worden jaarlijks in januari uitgereikt in Londen. 

Bron: Pinknews | Coverfoto: Facebookpagina Cinépolis Klic

21 december 2016 13:56

Ik had dit anders omschreven. Iets met realisme ofzo. Want ja het is realistischer als er handicaps, verschillende rassen of homostellen ergens in zitten.

Maar nu moet je er dus speciaal een homostel ofzo in schrijven omdat je anders niet wint, en hoewel je misschien de beste bent, tja je had geen homostel, nummer 2 wel dus hee, winnnnn... Beetje gek niet?

21 december 2016 14:09

Je betrekt het te veel op je zelf, denk ik. Diversiteit is veel breder dan dat. Diversiteit is ook nog eens hartstikke leuk. De samenleving is immers niet 1 grauwe eenheidsworst maar bestaat uit mensen die ieder op hun eigen wijze kleur aan een samenleving kunnen geven.

21 december 2016 14:35

Dat bedoel ik eigenlijk ook, het is idd niet 1 grauwe eenheidsworst. Dat is het niet in realiteit. De realiteit is dat er veel verschillende mensen zijn.

Maar diversiteit is bij nadere gedachte misschien idd zo heel gekke term niet. Ik dacht te veel aan hoe wij dat zo vaak gebruiken denk ik :)

21 december 2016 14:07

je moet schrijven conform de dwarsdoorsnede van de maatschappij, lijkt me. Niets geforceerd....."gewoon een dwarsdoorsnede".....

21 december 2016 16:53

Vraag is dan beetje, behoren homo's en gehandicapten ook tot deze dwarsdoorsnede? Of een transgenderist met een migranten-achtergrond? Hoe jij dat dan? ;)

21 december 2016 16:56

* Hoe zie jij dat dan? *

23 december 2016 18:01

uiteraard horen die bij de dwarsdoorsnede. Ze maken toch deel uit van onze maatschappij ??

23 december 2016 18:02

Ps, maaaaaaaaaaaaaar dat lijkt me logisch. Eea moet wél in het verhaal passen. Bv Het gaat over katholieken en je laat alleen maar moslims zien......dan wringt er toch iets.........dachtik.....:-) En vice versa..............

21 december 2016 14:41

Ik vind dit toch een erg vreemde maatregel. Diversiteit past niet in elk verhaal. Er moeten toch ook flexibelere manieren zijn om diversiteit in film te stimuleren?

21 december 2016 14:43

Je moet acteurs kiezen die passen bij het verhaal, niet omdat het moet.

21 december 2016 22:12

Maar dat is precies waar de filmindustrie al sinds het vroegste begin in faalt. Transgender-rollen worden zelden gespeeld door transgenders, homo's worden veelal gespeeld door hetero's en white-washing bestaat nog altijd op grote schaal. (Exodus, Cleopatra, Nina, Stonewall, etc. etc.) Blij te zien dat de BAFTA's daar nu iets aan probeert te doen.

21 december 2016 23:05

Volgens mij is het voor een acteur de bedoeling dat je dingen speelt die je niet bent. Daniel redcliff is nu niet bepaald een echte tovenaar... En harry hoeft toch ook niet gespeeld te worden door een tovenaar?

Volgens mij is het de bedoeling dat er dus een transgender in films zit. Dat je dus in het verhaal van harry potter een transgender schrijft om het transgender erin te hebben want anders kun je niet winnen.

Opzich wel goed kwa zichtbaarheid. Maar toch een beetje gek.

21 december 2016 23:42

Probeer maar eens een echte tovenaar te casten TheFrozenDonkey ;)

@Paul_k In GTST werde een homorol op een gegeven moment door een hetero vertolkt, ik vond dat eigenlijk wel een hoogtepunt van emancipatie. Dat dat er gewoon totaal niet meer toe doet wat je als acteur bent. Maar dat de rol in de serie er wel is, zodat (jonge) homo's zich aan zo'n rol kunnen spiegelen.

22 december 2016 00:03

Even misschien iets irrelevants maar van Cleopatra is nooit vastgesteld dat ze zwart is. Theorie is eerder dat ze blank is geweest aangezien ze afstand van een dynastie van griekse farao's en het toentertijd de gewoonte was om met je broers te trouwen dus de kans dat ze afrikaanse voorouders erin gemengd heeft gekregen is klein. Maar nogmaals helemaal duidelijk is het niet. Sorry misschien beetje off topic maar als het geschiedenis betreft wil ik altijd graag zo accuraat mogelijk zijn. Tik van mij haha;). Verder zeker mee eens dat meer diversiteit in films getoond mag worden.

22 december 2016 00:22

Beetje zoals de negroïde hermelien in het toneelstuk van harry potter.

Tja, een echte tovenaar casten is idd lastig. Maar denk dat het al lastig genoeg is een goede casting te doen. Je moet gewoon bij de rol passen. Soms doe je auditie voor een rol en dan wordt je uiteindelijk iets anders in de film omdat je daar meer bij past.

Als je dan ook nog eens accuraat de seksualiteiten moet volgen?

Beetje raar wordt het nu :P

Maakt niet uit hoe of wat je bent als je het maar goed speelt. Dat is het vak van acteren.

22 december 2016 02:34

Ik weet niet of dat wel zo'n goed idee is... Begrijp me niet verkeerd, ik ben een voorstander van diversiteit in de media, maar om het nou te verplichten?

Dat is misschien te doen bij personages die waarheidsgetrouw moeten worden weergegeven, maar een homoseksueel of afro-amerikaans karakter in een film schrijven enkel omdat het moet?

22 december 2016 10:17

Niks mis mee met dit voorstel^^ Al word ik met het lezen wel een beetje afgeleid door de foto hierboven, die supercute Eddie Redmayne:)

27 december 2016 16:39

kan t allemaal niet meer volgen........ :-)

Log in om een reactie te plaatsen

412 Online gebruikers
Vul een correcte gebruikersnaam en wachtwoord in.
Login Vergeten
Nog geen lid? Meld je gratis aan en ontmoet direct duizenden andere gebruikers.
Volg Gay.nl op
Facebook / Twitter

deze functie is alleen voor Members
Word nu Member! Ok