Paarse Vrijdag: 'We hoeven elkaar niet te accepteren, als we elkaar maar respecteren'

Paarse Vrijdag: 'We hoeven elkaar niet te accepteren, als we elkaar maar respecteren'

09 december 2016, 15:50
5 reacties

Interview | Nazmul Rahman-Zaman

Vandaag is het Paarse Vrijdag, de dag waarop honderden leerlingen en docenten paars dragen om te laten zien dat ze alle genders en seksuele oriëntaties respecteren. Wij spraken met Nazmul Rahman-Zaman, initiatiefnemer van de kleurrijke zichtbaarheidsdag.

'Een vriendin van mij ging een jaartje naar de middelbare school in de Verenigde Staten. Toen ze terugkwam, vertelde ze mij over Spirit Day, een dag waarop mensen paars droegen uit solidariteit voor het hoge zelfmoordpercentage onder homojongeren', vertelt Nazmul. 'Ik was toen bezig met de oprichting van een Gay-Straight Alliance in Leeuwarden. We waren destijds de eerste in Friesland. Ik ben gelijk in gesprek getreden met het COC om ook in Nederland zo'n Spirit Day in te voeren. Dat werd Paarse Vrijdag.

Bijna 900 deelnemende scholen
'Jongeren en docenten dragen op Paarse Vrijdag allemaal paars om te laten zien dat iedereen op school mag zijn wie hij of zij is, ongeacht afkomst, gender of seksuele oriëntatie. Wij brachtten het best wel breed, zodat iedereen zich erin kon mengen.'

'Samen met het COC heb ik besloten om er een landelijke actie van te maken.' Tijdens de eerste keer in 2010 deden er 150 scholen mee en het worden er ieder jaar meer. Dit jaar doen er maar liefst 894 scholen mee aan Paarse Vrijdag. 

De media-aandacht die Nazmul ieder jaar krijgt door de groeiende populariteit van Paarse Vrijdag doet hem persoonlijk niet zoveel. 'Ik hoef niet zo nodig met m'n gezicht op tv. Ik vind het belangrijker dat de actie zo groot is geworden. Prachtig, dat er inmiddels zoveel scholen aan meedoen.'

Nazmul aan tafel met de Koning / Foto: Geert van Tol

Paarse Prinses
Op 22 november mocht Nazmul met de Koning in gesprek tijdens diens bezoek aan het COC. Daar vertelde de Koning hem dat zijn dochter Amalia vanuit de leerlingenraad op haar school de drijvende kracht is geweest achter Paarse Vrijdag. 'Het was heel interessant om de Koning te ontmoeten! Iedereen was heel nerveus, maar ik bleef er redelijk nuchter onder. De Koning is ook maar gewoon een mens van vlees en bloed.' 

'Een dag als Paarse Vrijdag is goed om jongeren duidelijk te maken dat er veel diversiteit bestaat, zowel op het gebied van gender als seksualiteit', besluit Nazmul. 'We hoeven elkaar niet allemaal te accepteren, als we elkaars waarden maar respecteren.'

9 december 2016 16:12

Wat is dat nu weer voor iets? Niet accepteren maar wel respecteren... Net zoiets als tolerantie. Flikker lekker op met je tolerantie. Acceptatie en respect zijn 2 dingen die belangrijk zijn en waar we heen moeten! Niemand heeft iets over iemand anders zijn of haar of beide of whatever's geslacht of geaardheid te vinden. Klaar. Punt.

9 december 2016 16:33

Als Nazmul bedoelt te zeggen dat we niet allemaal dezelfde mening hoeven te hebben maar wel elkaars mening moeten respecteren, dan ben ik het helemaal met hem eens. Zo aanvaard ik bv ook niet het bestaan van God, maar respecteer wel iemand die dat wél doet.

9 december 2016 16:49

Ik neem het meer op als "Ja prima als je homo's haat als je dat maar met respect doet" en dat slaat natuurlijk nergens op. Altijd beter dan dat je homo's haat en ook nog eens tot intolerantie en geweld overgaat. Maar lijkt me in geen enkele opzicht goed als we gaan zeggen dat alles prima is als je maar respect hebt.

9 december 2016 22:35

Ik vind dit een erg goed initiatief! Maar ik zou zeggen: We moeten elkaar WEL accepteren. Dat is het begin van begrip, en vandaaruit is er ook ruimte voor respect. Dat laatste, respect, is iets dat verdiend, ontdekt, erkend moet worden, niet iets dat je kan afdwingen zonder dat het daardoor ook zijn waarde verliest... Acceptatie. Dat is wat nodig is. Maar dit initiatief is daar denk ik een goede motor voor.

12 december 2016 02:07

je kunt iemand niet respecteren als je m niet accepteert zoals hij is. Een gekunstelde tekst dus. Onmogelijk Respect kun e niet afdwingen bovendien, respect is er niet zo maar, respect verdien je door je gedrag. Wees lief voor elkaar, maar vooral ga met respect om met je geest en lichaam, want je lichaam is de tempel waarin je ziel huist.

Log in om een reactie te plaatsen

276 Online gebruikers
Vul een correcte gebruikersnaam en wachtwoord in.
Login Vergeten
Nog geen lid? Meld je gratis aan en ontmoet direct duizenden andere gebruikers.
Volg Gay.nl op
Facebook / Twitter

deze functie is alleen voor Members
Word nu Member! Ok