Gastcolumn | F*CK datingapps!

Gastcolumn | F*CK datingapps!

09 november 2016, 11:05
14 reacties

Hoe de technologie monogamie doet uitsterven

Ik ben niet opgegroeid in een gebroken gezin. Mijn ouders zijn niet gescheiden, ik ben niet van hot naar her verhuisd, mijn zusje en ik zijn niet verwaarloosd, geslagen of mishandeld en we hebben altijd goed te eten gehad. Geen in de haast door de magnetron opgepiepte prakjes, maar met liefde bereide maaltijden, met als belangrijkste ingrediënt mijn moeders volle overgave.

Ik leef er nog steeds van. Na een lange, zware werkdag trek ik mezelf thuis terug om een heerlijke maaltijd voor mezelf te koken. Ik stop er al mijn liefde in, om deze vervolgens zelf weer op te peuzelen. Maar zelfs een kannibaal kan niet leven van enkel zijn eigen vlees. Ik besefte dat ook ik misschien langzamerhand de leeftijd heb bereikt waarop ik mijn liefde wil delen met een ander.

‘Samenwonen gaat tegenwoordig niet verder dan het achterlaten van een tweede tandenborstel’

De meeste twintigers en dertigers om mij heen ontkennen steevast elke vorm van nesteldrang. Samenwonen gaat niet verder dan het achterlaten van een tweede tandenborstel bij je favoriete bedpartner. Settelen is immers zo 1990. Je bent toch geen mietje?

Toch besloot ik mijn dromen over bakken geld en alle merkkleding die ik me maar kon wensen mentaal door de plee te spoelen en in te ruilen voor dat waar al mijn favoriete Disney-sprookjes en Britney-liedjes uit mijn jeugd over gingen. Liefde. Uitgaan zat er niet meer elk weekend in, want ik naderde de dertig en om eerlijk te zijn, lieten die bakken geld uit mijn originele droom toch ook een beetje op zich wachten. Ik besloot daarom een paar datingapps te installeren.

Met wat er op die apps gebeurde, zal ik je niet lastigvallen. Ik denk dat elke single vandaag de dag inmiddels ervaringsdeskundige is. Blote piemels en vulgaire ongevraagde uitnodigingen waren de waan van de dag.

Uiteindelijk vond ik een zielsverwant die ook meer zocht dan een snelle wip. Sterker nog, de wip – tegenwoordig ook wel: het nieuwe “hoi” – sloegen we over en we gingen rechtstreeks over tot een gesprek – ook wel: de nieuwe geraniums.

‘Onze liefde leek te mooi om waar te zijn. Na een maand bleek dat ook zo’

We klikten en het werd snel serieus. Binnen twee weken noemde ik hem mijn vriendje. Ik heb namelijk geleerd dat je pas kunt krijgen wat je wilt, als je eerlijk zégt wat je wilt. We zagen elkaar elke dag en stelden elkaar voor aan al onze vrienden. Hij wilde ook kinderen, over de naam van ons dochtertje waren we al uit. Het leek te mooi om waar te zijn. Na een maand bleek dat ook het geval.

Het kwam compleet onverwachts, tijdens een romantische wandeling door de natuur. Huilend stortte ik mijn hart uit bij een goede vriend. Een ‘oude ziel’, net als ik. Mijn nieuwe liefde, de toekomstige vader van mijn ongeboren adoptiekind, wilde een open relatie. 

Even twijfelde ik. Lag het dan toch aan mij? Moest ik me niet zo aanstellen? Zijn mijn normen en waarden relikwieën uit een lang vervlogen tijd? Moest ik de hoop op een liefde zoals die van mijn ouders laten varen? Sterft de monogamie werkelijk uit met onze generatie?

Want wat gebeurt er als de keuze onbeperkt is? Als er continu nieuwe technologieën zijn, die ons laten zien dat er daar in Brazilië misschien een kloon rondloopt van je huidige partner, maar met een net iets mooiere slag in het haar. Dan raken we overmoedig. Dan denken we dat we alles kunnen krijgen. En als je telkens iets nieuws voorgeschoteld krijgt dat net iets beter is dan wat je hebt, ga je nooit werkelijk ergens voor. Dan blijf je voor altijd zoekende.

‘Ik blijf liever lekker alleen met mijn achterhaalde ideeën over de liefde’

Ik verlang stiekem terug naar de tijd dat je niet verder kon kijken dan je eigen dorp. Waar je op jonge leeftijd trouwde met je jeugdliefde en die ook werkelijk trouw bleef. Door dik en dun. Door goede en slechte tijden. Tot de dood ons scheidt.

Dus fuck alle datingapps waarop mensen swipen, blokkeren en kiezen. Kiezen tot er niets meer te kiezen valt. Mij zul je er niet meer op vinden. 

Mij vind je op de fiets, over de grachten van Amsterdam, waar we bij een stoplicht oogcontact kunnen maken en elkaar kunnen begroeten. Als we elkaar daar dan de volgende dag op dezelfde tijd en plek weer treffen, kunnen we misschien zelfs zeggen dat het lot ons samen heeft gebracht. Kun je nagaan, een huwelijksspeech die zelfs je oma zal begrijpen. En tot die tijd blijf ik lekker alleen met mijn ouderwetse, achterhaalde ideeën over de liefde.

Want op een dag zal ook ik een nieuw klein mensenleven op laten groeien. Zonder gebroken gezin, zonder scheiding, zonder constante verhuizingen, zonder verwaarlozing, geweld of mishandeling. En zonder magnetronprakjes. Ook al maakt dat me een 90s mietje.

Pim Nugteren (1987) woont in Amsterdam en werkt bij Koninklijk Theater Carré. Hij schreef zijn hersenspinsels op om de nodige frustratie van zich af te schrijven omtrent de overheersende normen en waarden, of het gebrek hieraan, in de hedendaagse datingscene. Zijn website vind je hier www.pimnugteren.com.

9 november 2016 11:30

mmm? een paar vragen ! heb je je wel eens afgevraagd waar die nesteldrang en kinderwens vandaan komen, Is vreemdgaan (zonder dat je het weet) minder erg dan een open relatie (onderzoek wijst uit dat bijna 80% van alle manne he en ho vreemdgaat in een langdurige relatie) Is ook contact bij het stoplicht niet gewoon hetzelfde als een herkenning op een app of site. Waar komt je sentiment vandaan uit dat dorp (het was een hel voor mij). Ben je bang voor de onveilige grote mensen wereld? Waren de normen en waarden uit lang vervlogen tijden niet gebaseerd op liegen en bedriegen....... gewoon een paar vragen. Niet omdat ik je het niet gun maar omdat het leven meestal niet is waar je naar verlangt, toen niet, nu niet, nooit niet. ;-)

9 november 2016 12:35

Die kloon kan dan misschien net zo knap, of misschien wel net wat knapper zijn. Maar woont wel fucking ver weg en daarnaast heeft die kloon niks wat je eigen vriendje heeft verder.

Tja als je telkens iets voorgeschoteld krijgt wat beter is dan je huidige relatie vraag ik me af of je wel een goede keuze hebt gemaakt toen je voor diegene koos. Als je voor iemand kiest terwijl je veel beter wil hebben, doe je jezelf misschien tekort denk ik. Kies je alsnog voor iemand dan ga je er toch maar voor.
Mijn ex daar houd ik na een jaar nog van en in geen enkele manier heb ik iemand gevonden die beter is dan hij. Hij was beter dan me exen daarvoor. Ik schat het vinden van wat beters een stuk lastiger in, ook wanneer ik me fake location app eens even inzet op brazilie om daar eens rond te kijken op grindr. Wordt het er echt niet mooier op.

Leuk verhaal over die jongen op de fiets. Maar die blijkt toch gewoon net hetero te zijn... Of zit net zo goed 5 minuten later weer even op grindr te kijken. Dus op de fiets lijkt me een utopie wat alsnog van 1 kant komt. Dezelfde kant waarvoor je op grindr zat.

Ik nestel me graag hoor, en zo zie ik dat bij heel veel homo's. Ik vind dat door deze column het een beetje lijkt alsof 1 op de 1000 homo's uit een sprookje is gestapt en de rest rondneukt wat het neuken kan en niet verder kan kijken dan geen relatie en rondneuken, of een open relatie ofzo. Dat is nu toch ook weer niet zo? :)

Ik denk niet dat je de technologie de schuld moet geven van "het uitsterven" van monogamie. Sowieso vraag ik me af, sterft de monogamie daadwerkelijk uit? Of loop jij toevallig teveel tegen de verkeerde kerels aan? Ik zie op zat profielen hier dat mensen geen seks zoeken etc. En hoewel ik weet dat dat niet altijd klopt omdat je toch wel een verzoek van ze krijgt om te neuken is het toch voor mij duidelijk dat er genoeg homo's zijn die best willen nestelen.

9 november 2016 13:38

Leuke column! Ik sta er zelf wel heel anders in. Als ik zo brutaal mag zijn: wat valt er te huilen als jouw vriendje een open relatie wil? En daarmee bedoel ik: hebben jullie het daar verder over gehad, over wat dat voor hem en voor jou zou betekenen, vanuit welke behoefte zijn vraag kwam en vanuit welke behoefte jouw weigering komt?

Ik weet dat ik niemand ga overtuigen van het feit dat je zielsveel van elkaar kunt houden en het concept van trouw binnen een open relatie hoef ik helemaal niet uit te leggen aan mensen die dat zelf niet zo ervaren hebben, maar van zwart/wit denken word je leven natuurlijk nooit beter.

Dus ik ben benieuwd of je meteen hebt geweigerd en de relatie hebt uitgemaakt, of dat je er ook nog over nagedacht hebt, er eventueel iets van geleerd hebt en het vervolgens bewust en met volle overtuiging hebt uitgemaakt :)

Hoe dan ook succes met de romantiek!

9 november 2016 13:59

Een tweedehands tandenborstel??
Iieuw..

9 november 2016 21:04

HAHA :p

9 november 2016 14:31

80 pr gaat vreemd..en dan vinden ze het nog gek dat ik zeg dat er gelogen wordt in monogame relaties...ahah

9 november 2016 15:12

Soms wel, maar niet altijd ;)

9 november 2016 21:03

Ik ga mijn fiets pakken, wacht jij vast bij het stoplicht?

10 november 2016 10:57

Erg mooi stuk! goed geschreven en zo waar! Monogamie kennen ze niet meer tegenwoordig, en als je iets te lief en aanhankelijk gaat doen maken ze het uit of pakken ze een ander. Mensen die een open relatie willen en hebben zijn liefde niet waard. Echte liefde is inderdaad huisje kindje geraniums. Ik ga ook maar mn fiets pakken en dagen bivakeren totdat ik jouw tegenkom bij het stoplicht :)

10 november 2016 21:08

Yes! Leuke column :)

10 november 2016 23:29

My thoughts exactly! Toffe column! Maar een heel pleuris eind naar Amsterdam fietsen doe ik niet... tot in de trein dan maar! :)

11 november 2016 10:02

Hey man, het kan prima hoor! Mijn vriend leren kennen op Grindr na een relatie die ik had met een meid(6jaar😱😉).. Was 3 maanden later dat ik hem tegen kwam, na 100 "aanbiedingen" op Grindr te hebben gehad enkel een date gehad met deze kerel, toen nog een date, en nu wonen we al bijna 5 jaar in een monogame relatie samen en zijn super gelukkig...! Ik snap je frustratie, maar als je eerlijk bent, selectief bent in je keuzes, en gewoon je gezond verstand gebruikt dan kan het ook voor jou..! Ze zijn er in overvloed, niet elke homo wil alle kerels neuken die lekker zijn.. ik zeg Grindr erop, en gezond verstand aan, dan komt het allemaal goed.

13 november 2016 14:07

Dat dus! Ik stond op het punt een soortgelijke reactie te schrijven over mij en mijn vriend (we zijn 11 maanden samen). Het kan inderdaad prima, gelukkig zijn er nog mensen die dat ook inzien ;)

19 november 2016 16:16

lang vervlogen ideeën? stond de wereld niet bol van heren met openbare geheimen over maitresses? ik vraag me af wat er ouderwets aan is, ik hoor alleen maar melancholie naar utopie.

Log in om een reactie te plaatsen

404 Online gebruikers
Vul een correcte gebruikersnaam en wachtwoord in.
Login Vergeten
Nog geen lid? Meld je gratis aan en ontmoet direct duizenden andere gebruikers.
Volg Gay.nl op
Facebook / Twitter

deze functie is alleen voor Members
Word nu Member! Ok