43 Online gebruikers
Vul een correcte gebruikersnaam en wachtwoord in.
Login Vergeten
'Asielzoekers moeten praten met LHBT's waarmee ze zich kunnen associëren'

'Asielzoekers moeten praten met LHBT's waarmee ze zich kunnen associëren'

Een open gesprek voeren over homo- en biseksuelen en transgenders werkt niet om in asielzoekerscentra de acceptatie van LHBT's te vergroten. Dat concludeert Hanneke Felten van Kennisplatform Integratie & Samenleving. Een aanpak waarbij vluchtingen mensen uit de LHBT-gemeenschap ontmoeten lijkt veel meer effect te hebben.

Hanneke onderzocht aan welke (rand)voorwaarden interventies moeten voldoen om effectief te zijn in het verbeteren van de houding van vluchtingen in azc's en/of noodopvang ten aanzien van LHBT's.

'Op dit moment zie je soms dat gemeenten mensen die op scholen voorlichting geven over LHBT's, ook naar azc's sturen', vertelt Hanneke aan Gay.nl. Dat werkt volgens haar alleen als dat iemand is waar vluchtingen zich mee kunnen associëren. 

Ontmoeting laten plaatsvinden 
'Voor dit onderzoek heb ik meer dan honderd papers gelezen; het blijkt heel erg moeilijk om vooroordelen ten aanzien van minderheden te verminderen', vertelt Hanneke. 'Maar het kan wel. Een voorbeeld van een aanpak die werkt is een vluchteling in contact brengen met iemand uit de LHBT-gemeenschap.'

Het contact moet dan wel positief zijn. In een positieve omgeving en zonder dat het een verplichting wordt. 'Ze moeten elkaar niet alleen ontmoeten, vluchtingen moeten zich in die persoon kunnen inleven. Daarom is het belangrijk dat diegene gelijkenissen vertoont met de vluchting. Bijvoorbeeld door zijn geloofsovertuiging of afkomst.'

Vriendschappen
Andere methodes die volgens Hanneke werken zijn een persoon met gezag of autoriteit laten spreken over de acceptatie van LHBT's, laten zien dat anderen, uit eigen etnische groep, positief tegenover de homogemeenschap staan, en films of andere media inzetten met daarin een vriendschap tussen iemand uit de LHBT-gemeenschap en een hetero cisgender persoon. 

Het hele rapport is hier te lezen.

Foto: Johan van Walsem

  Whatsapp
06 november 2016, 08:54
43 Online gebruikers
Vul een correcte gebruikersnaam en wachtwoord in.
Login Vergeten
Nog geen lid? Meld je gratis aan en ontmoet direct duizenden andere gebruikers.
Volg Gay.nl op
Facebook / Twitter

deze functie is alleen voor Members
Go Premium Ok