34 Online gebruikers
Vul een correcte gebruikersnaam en wachtwoord in.
Login Vergeten
Aruba stemt voor geregistreerd partnerschap koppels gelijk geslacht

Aruba stemt voor geregistreerd partnerschap koppels gelijk geslacht

Het Arubaanse Parlement heeft gisteren ingestemd met een wet die geregistreerd partnerschap mogelijk maakt voor koppels van gelijk geslacht. De stemming werd al een aantal keer uitgesteld, maar kon gisteren eindelijk doorgang vinden.

Een maand geleden werd er nog geprotesteerd tegen de invoering van het geregistreerd partnerschap voor homokoppels, een kleine groep Arubanen liep daarbij door de straten met onder andere bijbels en bijbelse afbeeldingen. Protestleider Hyacintha Trimon vond dat er eerst een referendum moest plaatsvinden. De protesteerders werden opgewacht door een groep tegendemonstranten met regenboogvlaggen.

 

Grote stap
Het Arubaanse Parlement heeft donderdagnacht anders besloten. Aruba is daarmee het eerste zelfstandige eiland binnen het Koninkrijk der Nederlanden dat homo-relaties op wettelijk niveau erkent. Curaçao en Sint-Maarten laten nog op zich wachten.

Bijzondere gemeenten
Op de andere drie eilanden in de Antillen: Bonaire, Sint-Eustatius en Saba geldt wel de Nederlandse wetgeving. Dit komt omdat zij, anders dan Aruba, Sint-Maarten en Curaçao, bijzondere Nederlandse gemeenten zijn. In 2012 werd het eerste huwelijk tussen twee mannen in Saba gesloten. 

Koploper
Begin dit jaar spraken we met Desiree De Sousa-Croes, een van de enige openlijk lesbische politici van het Caribisch gebied. Zij noemde Aruba in dat gesprek een koploper wat betreft homorechten in het Carabisch gebied en vermoedde dat Aruba binnen enkele jaren zelfs klaar zal zijn om het huwelijk open te stellen voor koppels van gelijk geslacht. De eerste stap daartoe lijkt met deze wetswijziging gezet. Hieronder zie je het moment waarop het positieve nieuws bekend wordt gemaakt.

Coverbeeld: De Koninkrijksboot (Amsterdam Gay Pride 2015) © Facebook Pride Amsterdam

  Whatsapp
09 september 2016, 09:46
34 Online gebruikers
Vul een correcte gebruikersnaam en wachtwoord in.
Login Vergeten
Nog geen lid? Meld je gratis aan en ontmoet direct duizenden andere gebruikers.
Volg Gay.nl op
Facebook / Twitter

deze functie is alleen voor Members
Go Premium Ok