44 Online gebruikers
Vul een correcte gebruikersnaam en wachtwoord in.
Login Vergeten
Yori | Hartenjagers

Yori | Hartenjagers

‘Iemand afwijzen is ook niet makkelijk’

Ik stond in een kroeg met Flavio, een van mijn vrienden. Hij vertelde over zijn nieuwe vriendje. Of eigenlijk, zijn nieuwe ex-vriendje. De liefde was over, zei Flavio. 'Wie heeft het uitgemaakt?' vroeg ik meteen. 'Ik', zei Flavio, hij was toch niet zo verliefd. Hierop sloeg ik een arm om zijn schouder en vroeg niet verder. Het was goed, tijd voor bier. Toen ik bier ging bestellen aan de bar moest ik even wachten. Denkbeeldig zag ik de ex van Flavio ook ergens uit in de stad. In een andere kroeg met andere vrienden. Huilend over dat het over is. 'Die Flavio is een zak', zullen zijn vrienden vast zeggen. Aan de ander kant van de stad werd Flavio waarschijnlijk helemaal afgekraakt. Want zo denken we nu eenmaal over break-ups, degene die het uitmaakt is de klootzak.

Meestal hoor je alles over break-ups van degene die het juist niet uitmaakte. Maar hoe is het met alle jongens die een relatie uitmaken? Want iemand afwijzen c.q. wegsturen uit je leven is ook niet makkelijk. Iemand opbiechten dat de gevoelens niet wederzijds zijn is altijd ongemakkelijk en soms een marteling. Het is de pijn van het moeten teleurstellen. Met empathie heeft deze pijn weinig te maken, andermans teleurstelling kun je nooit helemaal voelen. De pijn van iemand afwijzen is vooral jezelf door de ogen zien van de tegenpartij. Je ziet jezelf, een monster waar iemand verliefd op is. Een pijnlijk beeld dat je natuurlijk liever niet van jezelf ziet. 

'Liefdesverdriet kan écht leiden tot een gebroken hart: het Broken Heart Syndrome'

Wanneer iemand het met je uitmaakt kan je hart letterlijk gebroken zijn. Er is eindelijk wetenschappelijk bewijs voor wat dichters én liedjesschrijver al lang wisten: liefdesverdriet kan écht leiden tot een gebroken hart. De klachten bestaan uit een klemmende pijn op de borst, kortademigheid en een hartspier die de kracht ontbeert om het bloed goed rond te pompen. De onderzoekers gaven het een naam: het Broken Heart Syndrome. Het levert in tegenstelling tot een echt hartinfarct geen permanente schade op en na een week loopt het hart weer normaal en laat zich ondanks de helse pijnen dus weer snel lijmen. 

De ex van Flavio heeft waarschijnlijk wat hartklachten de komende tijd, maar ik kon aan Flavio zien dat zijn hartje ook wel gebroken was. Als je een jongen ontmoet die net niet leuk genoeg is maar wel heel leuk dan blijft het moeilijk om iemand af te wijzen. Maar je moet maar zo denken, vriendjes komen en gaan maar echte vrienden die blijven. Mijn tip: word goede vrienden en dat mag dan ook best friends with benefits zijn. ;) En moet je iemand afwijzen, kijk uit dat je geen harten breekt en let op je eigen hart.

Yori Bonnema (1986) is ondernemer en reist zo veel mogelijk. Daarnaast werkt hij aan zijn eerste roman. Zijn eigen website vind je hier. (Foto: Mgr. Madhatter)

  Whatsapp
18 mei 2016, 16:30
44 Online gebruikers
Vul een correcte gebruikersnaam en wachtwoord in.
Login Vergeten
Nog geen lid? Meld je gratis aan en ontmoet direct duizenden andere gebruikers.
Volg Gay.nl op
Facebook / Twitter

deze functie is alleen voor Members
Go Premium Ok