Yori | Hartenjagers

Yori | Hartenjagers

18 mei 2016, 16:30
8 reacties

‘Iemand afwijzen is ook niet makkelijk’

Ik stond in een kroeg met Flavio, een van mijn vrienden. Hij vertelde over zijn nieuwe vriendje. Of eigenlijk, zijn nieuwe ex-vriendje. De liefde was over, zei Flavio. 'Wie heeft het uitgemaakt?' vroeg ik meteen. 'Ik', zei Flavio, hij was toch niet zo verliefd. Hierop sloeg ik een arm om zijn schouder en vroeg niet verder. Het was goed, tijd voor bier. Toen ik bier ging bestellen aan de bar moest ik even wachten. Denkbeeldig zag ik de ex van Flavio ook ergens uit in de stad. In een andere kroeg met andere vrienden. Huilend over dat het over is. 'Die Flavio is een zak', zullen zijn vrienden vast zeggen. Aan de ander kant van de stad werd Flavio waarschijnlijk helemaal afgekraakt. Want zo denken we nu eenmaal over break-ups, degene die het uitmaakt is de klootzak.

Meestal hoor je alles over break-ups van degene die het juist niet uitmaakte. Maar hoe is het met alle jongens die een relatie uitmaken? Want iemand afwijzen c.q. wegsturen uit je leven is ook niet makkelijk. Iemand opbiechten dat de gevoelens niet wederzijds zijn is altijd ongemakkelijk en soms een marteling. Het is de pijn van het moeten teleurstellen. Met empathie heeft deze pijn weinig te maken, andermans teleurstelling kun je nooit helemaal voelen. De pijn van iemand afwijzen is vooral jezelf door de ogen zien van de tegenpartij. Je ziet jezelf, een monster waar iemand verliefd op is. Een pijnlijk beeld dat je natuurlijk liever niet van jezelf ziet. 

'Liefdesverdriet kan écht leiden tot een gebroken hart: het Broken Heart Syndrome'

Wanneer iemand het met je uitmaakt kan je hart letterlijk gebroken zijn. Er is eindelijk wetenschappelijk bewijs voor wat dichters én liedjesschrijver al lang wisten: liefdesverdriet kan écht leiden tot een gebroken hart. De klachten bestaan uit een klemmende pijn op de borst, kortademigheid en een hartspier die de kracht ontbeert om het bloed goed rond te pompen. De onderzoekers gaven het een naam: het Broken Heart Syndrome. Het levert in tegenstelling tot een echt hartinfarct geen permanente schade op en na een week loopt het hart weer normaal en laat zich ondanks de helse pijnen dus weer snel lijmen. 

De ex van Flavio heeft waarschijnlijk wat hartklachten de komende tijd, maar ik kon aan Flavio zien dat zijn hartje ook wel gebroken was. Als je een jongen ontmoet die net niet leuk genoeg is maar wel heel leuk dan blijft het moeilijk om iemand af te wijzen. Maar je moet maar zo denken, vriendjes komen en gaan maar echte vrienden die blijven. Mijn tip: word goede vrienden en dat mag dan ook best friends with benefits zijn. ;) En moet je iemand afwijzen, kijk uit dat je geen harten breekt en let op je eigen hart.

Yori Bonnema (1986) is ondernemer en reist zo veel mogelijk. Daarnaast werkt hij aan zijn eerste roman. Zijn eigen website vind je hier. (Foto: Mgr. Madhatter)

18 mei 2016 18:14

Die tip vind ik nergens op slaan... als je een relatie met iemand wilt, dan ga je toch niet als goede vrienden verder. Dan valt het speciale van een relatie hebben zo weg, in ieder geval voor mij

18 mei 2016 22:16

Ik denk dat dat inderdaad niet mogelijk is als je echt verliefd bent. Maar aan de andere kant, hoe vaak ben je echt verliefd, en hoe vaak vind je iemand gewoon leuk? In het tweede geval zou je best vrienden kunnen worden, eventueel met voordelen.

Verder vond ik het best een leuk stukje om te lezen. Er word inderdaad niet veel stilgestaan bij de persoon die de relatie verbreekt.

Yes Yori, je slaat de spijker op zijn kop! Al zou ik echter nooit vrienden willen worden/blijven met mijn ex partner. (Maar das begrijpelijk als ik zou vertellen wattie allemaal geflikt heeft)

En een friend with benefits (die ik inmiddels alweer lange tijd heb) is ideaal:) Geen gezeik en gedoe maar gewoon goeie vrienden met iets extra's:P:) Niks mis mee.

20 mei 2016 00:13

Meestal ga je toch van zo'n friend with benefit houden na een tijdje.... Je raakt eraan gehecht.. Je hoofd en je hart zijn verschillende dingen, en vaak zie je dat één van de twee toch teleurgesteld wordt... Tis leuk als t kan, maar makkelijker gezegd als gedaan..!

20 mei 2016 16:16

Normaal gezien zou ik het met je eens zijn, maar als je het iemand voorlegt dat je geen interesse in die persoon meer hebt, is het compleet aan diegene hoe hij/zij reageert. Ik heb een ex gehad waarvan ik uitvond dat hij vreemdging via een Facebook statusupdate, en sindsdien heb ik hem genadeloos geghost. Ja, uitmaken doet pijn, en je gunt niemand een gebroken hart, maar je kan het iemand niet verwijten hoe diegene erop reageert.

21 mei 2016 12:22

ok... vrienden blijven met je ex is moeilijk. mij is het nog niet gelukt. Maar het moet mogelijk zijn om volwassen te zijn en elkaar het beste te wensen. Los van wie de relatie beëindigde. En dat doe ik dan ook. Wat is het nut van kwaad zijn op iemand?

Friends with benefits dan maar? Flavio met je ex-vriendje? Ik zou het niet doen! Flavio is een zachte heelmeester die zijn vriendje afwijst maar de bittere pil wat wil vergulden. En daarom het model 'Friends with benefits" aanbiedt. Omdat hij moeite heeft om duidelijk te zijn? Of omdat ie wel de seks wilt maar zich niet kan binden?

En de ex-vriend zou ik het helemaal afraden. Immers, als je verliefd bent en je wordt dan toch afgewezen, dan is er een relatie-eindiging. Laat je dan niet paaien met nog wat seks als doekje voor het bloeden. Dat wordt een pijnlijke geschiedenis voor hem. Nee, beeindig dan de relatie ook, zodat je verder kunt. Hoe moeilijk dat soms is, want er zit vaak een hele vriendengroep aan vast. Take your time maar zet wel koers, is mijn advies als relatietherapeut.
Friends with benefits werkt alleen als geen van tweeën verliefd is, en ook niet wordt ...

Log in om een reactie te plaatsen

540 Online gebruikers
Vul een correcte gebruikersnaam en wachtwoord in.
Login Vergeten
Nog geen lid? Meld je gratis aan en ontmoet direct duizenden andere gebruikers.
Volg Gay.nl op
Facebook / Twitter

deze functie is alleen voor Members
Word nu Member! Ok